Πόνος στο χέρι

Ο πόνος στον καρπό ή στα δάκτυλα

είναι συχνός. Συχνά προκαλείται από διαστρέμματα ή κατάγματα ύστερα από τραυματισμούς. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε χρόνια προβλήματα, όπως η υπέρχρηση,η  αρθρίτιδα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

    Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές πληροφορίες για τις αιτίες που προκαλούν πόνο στον καρπό ή στο χέρι, καθώς και μερικούς παράγοντες που προδιαθέτουν για βλάβες στον καρπό.

 

Οι αιτίες

  Ο καρπός σας είναι μία σύνθετη άρθρωση αποτελούμενη από οκτώ μικρά οστά που είναι διατεταγμένα σε δύο σειρές μεταξύ των οστών του πήχη σας και των οστών στο χέρι σας.

   Οι σύνδεσμοι συνδέουν τα οστά του καρπού σας μεταξύ τους και με τα οστά του πήχη και τα του χεριού.

   Οι τένοντες συνδέουν τους μυς με τα οστά.

   Η βλάβη σε οποιοδήποτε μέρος του καρπού σας μπορεί να προκαλέσει πόνο και να επηρεάσει την ικανότητά σας να χρησιμοποιήσετε τον καρπό και το χέρι σας.

 

  • Πτώσεις. Οι τραυματισμοί στον καρπό συχνά συμβαίνουν όταν πέσετε προς τα εμπρός επάνω στο απλωμένο χέρι σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαστρέμματα, στελέχη και ακόμη και κατάγματα. Ένα σκαφοειδές κάταγμα περιλαμβάνει ένα κόκκαλο στην πλευρά του αντίχειρα του καρπού. Αυτός ο τύπος κατάγματος μπορεί να μην εμφανίζεται σε ακτίνες Χ αμέσως μετά τον τραυματισμό.
  •    Υπέρχρηση και κατάγματα από στρες. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού – από το χτύπημα μιας μπάλας του τένις ή το «παίξιμο» ενός μουσικού οργάνου – μπορεί να διογκώσει τους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις ή να προκαλέσει κατάγματα από στρες, ειδικά όταν εκτελείτε την κίνηση για ώρες χωρίς τέλος.
  •     Η νόσος του De Quervain είναι μια επαναλαμβανόμενη βλάβη σε έναν τένοντα του αντίχειρα που προκαλεί πόνο στη βάση του αντίχειρα.

 

 

  • Οστεοαρθρίτιδα. Αυτός ο τύπος αρθρίτιδας συμβαίνει όταν ο χόνδρος που εμποτίζει τα άκρα των οστών σας επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η οστεοαρθρίτιδα στον καρπό είναι ασυνήθιστη και συνήθως εμφανίζεται μόνο σε άτομα που έχουν τραυματίσει αυτόν τον καρπό στο παρελθόν.

 

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Μια διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στους ιστούς του, η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνήθως εμπλέκεται και στον καρπό. Εάν επηρεάζεται ένας καρπός, ο άλλος συνήθως είναι, επίσης επηρεασμένος.
  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αναπτύσσεται όταν υπάρχει αυξημένη πίεση στο μεσο νεύρο καθώς περνάει από το καρπιαίο τούνελ, ένα πέρασμα στην πλευρά του καρπού.
  • Γαγγλιακές κύστεις. Αυτές οι κύστεις μαλακών ιστών εμφανίζονται συχνότερα από την πλευρά του καρπού σας απέναντι από την παλάμη σας. Μικρότερες κύστεις γαγγλίων φαίνεται να προκαλούν περισσότερο πόνο από ό, τι οι μεγαλύτεροι.
  • Η νόσος του Kienbock. Αυτή η διαταραχή συνήθως επηρεάζει τους νέους ενήλικες και συνεπάγεται την προοδευτική κατάρρευση ενός από τα μικρά οστά στον καρπό. Η νόσος του Kienbock συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε αυτό το οστό είναι συμβιβασμένη.

Προδιαθεσικοί Παράγοντες

Οι τραυματισμοί στον καρπό είναι συχνοί σε πολλά αθλήματα, όπως το μπόουλινγκ, το γκολφ, η γυμναστική, το σνόουμπορντ και το τένις.

Σχεδόν κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει τα χέρια και τους καρπούς σας – ακόμη και το πλέξιμο και το κόψιμο των μαλλιών – αν εκτελείται αρκετά δυνατά και αρκετά συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση του πόνου στον καρπό.

Η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Αυτή είναι μία σύντομη ενημέρωση  σχετικά με τον πόνο στο καρπό και στο χέρι.

Μπορείτε να μας ρωτήσετε αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες

Σας άρεσε….; Μπορείτε να το κοινοποιήσετε στους φίλους σας…

Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on twitter

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.