Πόνος στο ισχίο

      Ο πόνος του ισχίου είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων. Η ακριβής θέση του πόνου του ισχίου σας μπορεί να προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις σχετικά με το τι μπορεί να φταίει.

  

Σε νέους ανθρώπους τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα κατά τις βραδυνές ώρες στην διάρκει της κατάκλισης.

Στους ηλικιωμένους εμφανίζονται πιο συχνά στην μετακίνηση ή ως δυσκολία στην έναρξη της κίνησης και για κάποια ώρα μετά.

Τα Συμπτώματά σας

   Οι βλάβες στο εσωτερικό της άρθρωσης του ισχίου, όπως η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, έχουν την τάση να προκαλούν πόνο στην πρόσθια ή στην οπίσθια επιφάνεια του γλουτού.

Ο πόνος του ισχίου στην εξωτερική πλάγια επιφάνεια του μηρού σχετίζεται συνήθως με προβλήματα από τους μυς, τους συνδέσμους, τους τένοντες που περιβάλλουν την άρθρωση σας, όπως οι τενοντίτιδες και η τροχαντηρίτιδα.

Ο πόνος του ισχίου μπορεί μερικές φορές να προκαλείται από ασθένειες σε άλλες περιοχές του σώματός σας, όπως η μέση σας ή να σχετίζεται με άλλες παθήσεις, όπως οι παθήσεις της πυέλου ή των κοιλιακών τοιχωμάτων (βουβωνοκήλη).

Αυτός ο τύπος πόνου ονομάζεται αναφερόμενος ή ανακλώμενος πόνος, και πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από τον Ιατρό σας

Οι αιτίες

Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες.

Κατατάσσονται γενικά σε πέντε μεγάλες κατηγορίες και μέσα σε κάθεμία από αυτές υπάρχουν αρκετές παθήσεις

 • Αρθρίτιδες:Είναι σε γενικές γραμμές η καταστροφή των αρθρικών επιφανειών στην άρθρωση. Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την καταστροφή ποικίλλουν και μπορεί να είναι:
  • Οστεοαρθρίτιδα: η καταστροφή της άρθρωσης λόγω ηλικίας (συνήθως)
  • Αρθρίτιδες ρευματικής αιτιολογίας: αρθρίτιδες που οφείλονται στην μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού στυστηματος του οργανισμού (ρευματοειδης, ψωριασιακή ή αγκυλοποιητική αρθρίτιδα)
 • Κακώσεις
  • Οξείες κακώσεις, ως επί πτώσεως, που μπορούν να προκαλέσουν από απλή θλάση, βλαβη του επιχειλίου χονδρού, εστιακή βλάβη του χόνδρου ή ακόμα και κάταγμα του ισχίου
  • Επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν τροχαντηρίτιδες ή τενοντίτιδες σε μύες της άρθρωσης
 • Φλεγμονές, μικροβιακής αιτιολογίας, συνήθως σε μικρά παιδιά και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς
 • Όγκοι, διάφοροι όγκοι συνήθως μεταστατικής αιτιολογίας
 • Διάφορες παθήσεις, που περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα παθήσεων όπως η ισχαιμική νέκρωση, η παροδική οστεοπόρωση, η διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα κα πολλές ακόμα παθήσεις.

Φροντίδα στο σπίτι μόνοι σας

Μπορεί να μην χρειαστεί να δείτε έναν γιατρό εάν ο πόνος του ισχίου σας είναι μικρός. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές αυτοφροντίδας:

    Ανάπαυση. Αποφύγετε την επαναλαμβανόμενη κάμψη στο ισχίο και την άμεση πίεση στο ισχίο. Προσπαθήστε να μην κοιμηθείτε στην πληγείσα πλευρά και αποφύγετε την παρατεταμένη κάθισμα.

    Ήπια παυσίπονα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά παυσίπονα όπως το Panadol depon, Ibuprofen Algofren για λίγες φορές,τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο στο ισχίο σας.

    Πάγος ή ζέστη. Χρησιμοποιήστε παγάκια ή μια σακούλα κατεψυγμένων λαχανικών τυλιγμένη σε μια πετσέτα για να εφαρμόσετε κρύες θεραπείες στο ισχίο σας. Αντίστροφα, ένα ζεστό μπάνιο ή ντους μπορεί να σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε τους μυς σας για μία σειρά  διατάσεων που μπορούν να μειώσουν τον πόνο.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον ορθοπαιδικό σας

Εάν οι θεραπείες αυτοφροντίδας δεν σας βοηθήσουν, κλείστε ραντεβού με τον Ορθοπαιδικό σας.

Στις παρακάτω περιπτώσεις, ύστερα από πτώση, ζητήστε άμεσα βοήθεια από ιατρό

 • Η άρθρωση φαίνεται παραμορφωμένη
 • Έχετε αδυναμία να μετακινήσετε το πόδι ή το ισχίο σας
 • Έχετε αδυναμία να σταθείτε με το βάρος σας πάνω στο πόδι σας
 • Έχετε έντονο πόνο ή οίδημα (πρήξιμο)
 • Οποιαδήποτε σημεία που υποδηλώνουν λοίμωξης (πυρετός, ρίγη, ερυθρότητα)

Να είστε όλοι καλά και ….. τα ξαναλέμε σύντομα..​

Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης

Χειρουργείο Σπονδυλικής Στήλης Τι είναι η Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης; Είναι φυσικά η εξειδικευμένη χειρουργική σε ολόκληρη την σπονδυλική στήλη, δηλαδή από την βάση του κρανίου μέχρι τον κόκκυγγα. Η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης είναι

Διαβάστε Περισσότερα »

Τι μπορώ να κάνω στην οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων που συνδέεται με τη βαθμιαία καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης. Καθώς ο χόνδρος συνεχίζει να φθείρεται, ο ασθενής αισθάνεται περισσότερο πόνο και μεγαλύτερη δυσκολία στην κίνηση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς το στρες επηρεάζει την υγεία μας;

“Σήμερα σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο, που λίγο Ιατρικά και λίγο απλοποιημένα επιδιώκει να σας δώσει μερικές πληροφορίες για αυτήν την «σπουδαία» λέξη της καθημερινότητας μας. Το στρες…. Να σας πω λίγα “πράγματα” για το

Διαβάστε Περισσότερα »

Πόνος στο χέρι

Ο πόνος στον καρπό ή στα δάκτυλα είναι συχνός. Συχνά προκαλείται από διαστρέμματα ή κατάγματα ύστερα από τραυματισμούς. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε χρόνια προβλήματα, όπως η υπέρχρηση,η αρθρίτιδα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πόνος στο ισχίο…..

Ο πόνος του ισχίου είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων. Η ακριβής θέση του πόνου του ισχίου σας μπορεί να προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις σχετικά με το τι μπορεί να φταίει.

Διαβάστε Περισσότερα »
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn