Εισαγωγή​:

Η χρήση του ηλιακού φωτός ως μέσο θεραπείας χρονολογείται από τους αρχαίους πολιτισμούς στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα και στη Ρώμη, όπου οι ασθενείς εκτίθονταν στον ήλιο για να θεραπεύσουν διάφορες παθήσεις.
Σήμερα, ο ήλιος δεν είναι η μόνη πηγή θεραπείας μέσω του φωτός. Οι θεραπείες με τη χρήση των λέιζερ  χαμηλής ενέργειας ( Low Level Light Therapy, LLLT), ενισχύουν στην πραγματικότητα τη θεραπευτική δυναμική του φωτός – χωρίς τους κινδύνους  του ηλιακού εγκαύματος ή της ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Τι είναι τα Ιατρικά λέιζερ;

Είναι συσκευές που παράγουν και εκπέμπουν φως (με ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά) το οποίο απορροφάται από τα μιτοχόνδρια (τα οργανίδια που παράγουν ενέργεια στα κύτταρα), αυξάνοντας τον κυτταρικό μεταβολισμό (την ενέργεια και την λειτουργία του κυττάρου) και επιταχύνοντας τελικά την θεραπεία των ιστών που πάσχουν.

Ποιά τα είναι τα οφέλη από την εφαρμογή τους;

Η έρευνα έχει δείξει την αποτελεσματικότητά των λέιζερ στην αντιμετώπιση

 • επώδυνων παθήσεων των οστών
 • μυϊκων τραυματισμών και θλάσεων
 • ανοικτών τραυμάτων

Ποιές είναι οι κυριότερες ενδείξεις;

Έχουν ένδειξη ως συμπληρωματική ή αποκλειστική θεραπεία της

 • Οστεοαρθρίτιδας (σε διάφορες αρθρώσεις)
 • Τενοντίτιδας (ώμου, αγκώνα, αχιλλείου)
 • Διαστρεμμάτων
 • Θλάσεις μυών
 • Φλεγμονώδεις παθήσεις των οστών
 • Trigger points (μυοπεριτοναϊκός πόνος, σύνδρομα κόπωσης των αθλητών)

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Απαιτείται εξατομικευμένη δόση για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία

Αν η συνολική δόση, που λαμβάνετε κατά την διάρκεια της θεραπείας σας, είναι μικρότερη από αυτή που χρειάζεστε δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση από τον οργανισμό σας και άρα και καμία θεραπεία.

Αν από την άλλη,  η συνολική δόση είναι μεγαλύτερη απ΄ όσο απαιτείται τότε θα ανασταλεί η αντίδραση του οργανισμού και η θεραπεία θα αποδειχθεί αναποτελεσματική.

“Η εφαρμογή των λέιζερ (LLLT)  μοιάζει με την χορήγηση των φαρμάκων. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από την δόση,και μάλιστα την συνολική,της ενέργειας που λαμβάνει ο ασθενής κατά την διάρκεια της θεραπείας του.”

Υπάρχουν παρενέργειες;

Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Δηλαδή:

 • Δεν εφαρμόζονται ποτέ πάνω από το θυρεοειδή
 • Χρησιμοποιούνται προστατευτικά γυαλιά κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Δεν εφαρμόζονται σε εγκύους
 • Δεν χρησιμοποιούνται σε δυνητικά κακοήθεις βλάβες.

Τι πρέπει να κάνω;

Χρειάζεται μια σειρά συνεδριών για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα!

Η θεραπείες με λέιζερ απαιτούν ένα σύνολο 5 έως 10 συνεδριών. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι σύντομη και δεν ξεπερνά τα 10΄-15’. Είναι ανώδυνες και γρήγορες. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται εμφανή μετά από 7-10 ημέρες και συνεχίζουν να βελτιώνονται για περισσότερο από 2 μήνες.

Πώς το στρες επηρεάζει την υγεία μας;

“Σήμερα σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο, που λίγο Ιατρικά και λίγο απλοποιημένα επιδιώκει να σας δώσει μερικές πληροφορίες για αυτήν την «σπουδαία» λέξη της καθημερινότητας μας. Το στρες…. Να σας πω λίγα “πράγματα” για το

Διαβάστε Περισσότερα »

Ένας οπτικός οδηγός για τον Ιατρικό βελονισμό

“Ο βελονισμός είναι μία θεραπευτική τεχνική με εμπειρία 4000 ετών. Παρ’ όλα αυτά στην χώρα μας έχει κάποια μόλις χρόνια που εφαρμόζεται όλο και περισσότερο από Ιατρούς.  Πολύ συχνά με ρωτάνε για τις δυνατότητες του

Διαβάστε Περισσότερα »
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on twitter