Ενέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου (Μέρος Β΄)

Ένας οδηγός για την αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου

Εισαγωγή

Επιστήμες όπως η μοριακή βιολογία και γνώσεις ή τεχνικές, όπως η βιορυθμιστική Ιατρική έχουν ενσωματωθεί στο οπλοστάσιο μας για την αντιμετώπιση των επώδυνων παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Και αν νομίσατε ότι όσα είπαμε στο προηγούμενο άρθρο ήταν δύσκολα ή πολλά, στο σημερινό άρθρο προσεγγίζουμε πια αυτό που λέμε «η έρευνα του απείρου».

 

Και μπορώ να σας εξηγήσω απλά το γιατί:

  διότι όλα σε αυτόν τον χώρο είναι τόσο καινούργια και τόσες πολλές οι δυνατότητες, που θεωρητικά έχουν, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ούτε διερευνηθεί ούτε καταγραφεί σε όλο το εύρος τους.

Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποια τάξη… ξεκινώντας από μερικές βασικές έννοιες….

Ποιες είναι οι επιλογές μας;

Ορθοβιολογικές Θεραπείες

 • Ενέσεις πλάσματος πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP)
 • Ενέσεις Ολικού Αίματος
 • Ενέσεις Βλαστοκυττάρων

Βιορυθμιστικά διαλύματα

 • Μια τελείως ξεχωριστή κατηγορία και προσέγγιση που περιλαμβάνει βιολογικά δραστικά προϊόντα από την φύση

Ορθοβιολογικές Θεραπείες

 • Ενέσεις πλάσματος πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP)
 • Ενέσεις Ολικού Αίματος
 • Ενέσεις Βλαστοκυττάρων

Οι ορθοβιολογικές θεραπείες στηρίζονται κυρίως στις εφαρμογές της μοριακής βιολογίας.

Η μοριακή βιολογία δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε δραστικούς παράγοντες, όπως ειδικά κύτταρα και αυξητικούς παράγοντες, που προέρχονται από το σώμα και χρησιμοποιούνται από αυτό για την επούλωση του. Και ο αριθμός ή οι δυνατότητες αυτών των βιολογικών παραγόντων είναι πραγματικά εξαιρετικά μεγάλος.

Η βιορυθμιστική Ιατρική έρχεται να χρησιμοποιήσει την φύση και την πληθώρα των δραστικών ουσιών μέσα όμως από το πρίσμα μιας πιο επιστημονικής προσέγγισης. Και σε αυτήν την περίπτωση ο αριθμός ή οι δυνατότητες είναι μάλλον απεριόριστες, χωρίς τους περιορισμούς του κόστους ή των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ίσως άλλωστε για αυτό να προσελκύει τόσο πολύ το ενδιαφέρον των ασθενών.

Βιορυθμιστικά διαλύματα

 • Μια τελείως ξεχωριστή κατηγορία και προσέγγιση που περιλαμβάνει βιολογικά δραστικά προϊόντα από την φύση.

Ενέσεις πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP)

Πρακτικά σημαίνει ότι αναστέλλεται βαθμιαία το φαινόμενο της φλεγμονής και κυρίως διεγείρεται η αναγέννηση – επούλωση της βλάβης. Αυτή είναι και η πεμπτουσία όλων των ορθοβιολογικών θεραπειών.

Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια λαμβάνεται από μια μικρή ποσότητα αίματος του ασθενή, η οποία φυγοκεντρείται για να απομονωθεί μια ακόμα μικρότερη ποσότητα πλάσματος, η οποία είναι πλούσια σε αιμοπετάλια. Στην επιφάνεια αυτών υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες και οι οποίοι ενίονται στο σημείο της βλάβης. Αυτό διεγείρει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς αποκατάστασης του σώματος.

Πλεονεκτήματα

 

 • Οι ενέσεις PRP είναι ασφαλείς με λίγους κινδύνους ή παρενέργειες, καθώς η ουσία έγχυσης απαντάται φυσιολογικά στο σώμα σας
 • Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το PRP είναι πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του πόνου των αρθρώσεων από την κορτιζόνη.
 • Μια μελέτη τον Απρίλιο του 2017 έδειξε ότι οι ασθενείς που θεραπεύτηκαν για οστεοαρθρίτιδα του γόνατος με PRP είχαν 90% μείωση στον πόνο τους.

Μειονεκτήματα

 • Κίνδυνος μόλυνσης (χαμηλός).
 • Κίνδυνος τοπικών αντιδράσεων, όπως βλάβη των ιστών και βλάβη των νεύρων (χαμηλή).
 • Είναι δύσκολο για τους ιατρούς να κρίνουν την αποτελεσματικότητα του PRP, ενώ αυτή επηρεάζεται επίσης σημαντικά από την γενική κατάσταση του ασθενούς. Επιπλέον οι μακροχρόνιες επιδράσεις είναι άγνωστες αφού δεν έχουν ελεγχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Το κόστος είναι σχετικά υψηλό

Ενέσεις Ολικού αίματος

Οι εγχύσεις ολικού αίματος συνδυάζονται με μια τεχνική που ονομάζεται «ξηρός βελονισμός» ο οποίος προκαλεί μικροτραυματισμούς, οι οποίοι διεγείρουν εκ νέου τον σχηματισμό του τένοντα.

Το ολικό αίμα χρησιμοποιείται κυρίως σε ανθεκτικές περιπτώσεις τενοντοπαθειών. Το αίμα περιέχει μέτριες ποσότητες αυξητικών παραγόντων. Αυτές οι ουσίες διεγείρουν την παραγωγή κοκκιώδη ιστού, που οργανώνεται και αυξάνει τη συνολική αντίσταση του τένοντα.

Αυτοί οι αυξητικοί παράγοντες είναι παρόμοιοι με αυτούς που βρίσκονται στο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP), αλλά το αυτόλογο αίμα μπορεί να αποκτηθεί πιο γρήγορα και οικονομικά από το PRP.

Πλεονεκτήματα

 • Παρόμοιο σκεπτικό στην εφαρμογή τους όπως και στο πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια με σαφές το πλεονέκτημα του κόστους και της πιο εύκολης λήψης.

Μειονεκτήματα

 • Το ολικό αίμα αν και δείχνει κάποια θετικά αποτελέσματα  «κατηγορείται» ότι δεν κινητοποιεί το ίδιο αποτελεσματικά τους ενδογενείς μηχανισμούς επούλωσης.

Ενέσεις Βλαστοκυττάρων

Φυσικά πρόκειται για ότι πιο σύγχρονο έχει σήμερα να προσφέρει η τεχνολογία και η μοριακή βιολογία με ανάλογο φυσικά κόστος.

Αυτές στηρίζονται στα πολύ γνωστά βλαστοκύτταρα ή πολυδύναμα μεσεγχυματικά κύτταρα.

Με απλά λόγια πρόκειται για ειδικά κύτταρα που απομονώνονται από τον μυελό τον οστών ή το λίπος (στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές πηγές τέτοιων κυττάρων αλλά η περιγραφή τους θα αφορούσε μόνο ιατρούς) που έχουν μία εξαιρετικά σημαντική ιδιότητα: μπορούν να καλλιεργηθούν και να μεταμορφωθούν σε όποιο τύπο κυττάρου έχει ανάγκη ο οργανισμός. Και πάνω σε αυτήν τους την ικανότητα στηρίζονται οι εφαρμογές τους.

Πλεονεκτήματα

 •  Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο εύρος παθήσεων:  οστεοαρθρίτιδα και βλάβες των χόνδρων, βλάβες των τενόντων, μυών ή συνδέσμων ασκώντας μια ισχυρή αναγεννητική δράση.
 • Πολλές σχετικές έρευνες δείχνουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Μειονεκτήματα

 • Η λήψη τους είναι σχετικά δύσκολη για τους ασθενείς.
 • Η αποτελεσματικότητα τους διερευνάται για όλο το εύρος των εφαρμογών τους (το οποίο είναι από την φύση του εκτενές) ενώ θεωρούνται σχετικά ασφαλείς εφαρμογές.
 • Πολύ υψηλό κόστος

Βιορυθμιστικά διαλύματα

Κλινικές και πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε διάφορους τραυματισμούς σε σχέση με τους μαλακούς ιστούς και τις χονδρικές βλάβες.

 

Τα βιορυθμιστικά διαλύματα περιλαμβάνουν δραστικά συστατικά που προέρχονται από εκχυλίσματα φυτών, και δρουν με την ενίσχυση των  φυσικών μηχανισμών ανάκαμψης των κατεστραμμένων ιστών.

Σε σύγκριση με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που μπλοκάρουν τη  φλεγμονή, τα βιορυθμιστικά διαλύματα ρυθμίζουν τη φλεγμονή.

Πλεονεκτήματα

 • Αυτές οι ουσίες δεν έχουν πρακτικά καμία παρενέργεια, με πολύ καλή ανεκτικότητα από το σύνολο των ασθενών.
 • Εύκολη χορήγηση
 • Συνδυάζονται εύκολα με όλα τα άλλα φάρμακα ή θεραπείες,  σε αντίθεση με τα γνωστά αντιφλεγμονώδη προϊόντα.
 • Αυτοί οι βιορυθμιστές έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την παραγωγή και απελευθέρωση ορισμένων προ-φλεγμονωδών κυτοκινών.

Μειονεκτήματα

 • Σπάνιες περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρξει υπερευαισθησία ή αλλεργικές αντιδράσεις
 • Αντενδεικνύονται για  έγκυες ή  θηλάζουσες γυναίκες.
 • Ως προφύλαξη, καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε σε ορισμένες παθήσεις (λευχαιμία, φυματίωση ή αυτοάνοσες ασθένειες), οι οποίες απαιτούν διαφορετικό τύπο θεραπείας.

Αυτά για σήμερα από εμάς....

Ελπίζουμε να απαντήσαμε σε μερικές βασικές απορίες σας αλλά προφανώς το θέμα είναι εκτενές.

Πιο ειδικές απαντήσεις μπορείτε να πάρετε από τον θεράποντα Ιατρό σας, ανάλογα με την πάθηση σας…

Άλλα άρθρα από εμάς

L2000491 με © George Gryllos_opt

Τι μπορώ να κάνω στην οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων που συνδέεται με τη βαθμιαία καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης. Καθώς ο χόνδρος συνεχίζει να φθείρεται, ο ασθενής αισθάνεται περισσότερο πόνο και μεγαλύτερη δυσκολία στην κίνηση.

Διαβάστε περισσότερα»
28586299454_3416ccb6c6_o © George Gryllos_opt

Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Ένας οδηγός για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας “Για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας χρειάζεται να καταλάβουμε τι είναι αυτή η τόσο συχνή πάθηση των οστών.” Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων που συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα»
L1002488_opt

Ενέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου (Μέρος Β΄)

Επιστήμες όπως η μοριακή βιολογία και γνώσεις ή τεχνικές, όπως η βιορυθμιστική Ιατρική έχουν ενσωματωθεί στο οπλοστάσιο μας για την αντιμετώπιση των επώδυνων παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα»
1_opt

Ενέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου (Μέρος Α΄)

Ένας οδηγός για την αντιμετώπιση παθήσεων του μυοσκελετικού με ενέσιμες θεραπείες. Πράγματι όταν πρόκειται για ενέσιμες θεραπείες, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι ασθενείς νιώθουν μάλλον ένα «σφίξιμο» στην καρδιά τους  ή τουλάχιστον περισσότερο άβολα

Διαβάστε περισσότερα»
L1063889 με © George Gryllos_opt

5 Σημάδια ότι «το κάψατε»: Το σύνδρομο εργασιακής – και μη – εξουθένωσης!

Το Burnout syndrome έχει γίνει μια από τις λέξεις κλειδιά για τον 21ο αιώνα. Οι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα μιλάνε για αυτό που ονομάζεται «σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης» ή απλά «υπερκόπωση ή εξάντληση». Όσοι

Διαβάστε περισσότερα»
L1055948_opt

Οστεοπόρωση: Μπορούν τα προβιοτικά να προστατεύσουν την υγεία των οστών;

Εισαγωγή Η οστεοπόρωση επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να αρχίσει ήδη από την ηλικία των 40. Πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα προβιοτικά μπορεί να είναι ένα ασφαλές και

Διαβάστε περισσότερα»
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on twitter

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.