Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στην Ορθοπαιδική

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αποτελεί τον κανόνα στην χειρουργική.

Κάνοντας τους ασθενείς χαρούμενους!

   Νέες έρευνες και τεχνολογίες έχουν οδηγήσει σε βελτιωμένες χειρουργικές τεχνικές και την ανάπτυξη εξειδικευμένων εργαλείων. Ο συνδυασμός της εξέλιξης της επιστημονικής γνώσης και τις τεχνολογίας επέβαλλε πλέον τις καλούμενες « τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας» στην καθημερινότητα του χειρουργού προς όφελος πάντα του ασθενή.

         Και φυσικά η Ορθοπαιδική δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Το αντίθετο ίσως, μάλλον ως πρωτοπόρο θα την περιγράφαμε!

         Ξεκινώντας από την αρθροσκοπική χειρουργική, κάποιες δεκαετίες πίσω, (που όταν πρωτοεμφανίστηκε οι κραταιοί ορθοπαιδικοί της εποχής την αντιμετώπισαν μάλλον με επιφύλαξη) σήμερα είναι αυτονόητο ότι η πλειοψηφία των επεμβάσεων σε γόνατο και ώμο “οφείλουν” να γίνουν αρθροσκοπικά, όταν αυτό είναι ιατρικώς επιτρεπτό.

Σήμερα νέες τεχνικές επιτρέπουν την ελάχιστη παρεμβατική χειρουργική, 

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουνε μερικές επιλογές από τις νέες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ορθοπαιδικής χειρουργικής που προσφέρονται πλέον, τι σημαίνουν και ποιες παθήσεις αντιμετωπίζουν.

 


Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική;

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Η μικρότερη δυνατή ( ελάχιστη) παρέμβαση στους ιστούς. Το μικρότερο δυνατό τραύμα στους ιστούς του ασθενή με άλλα λόγια.

Η διαφορά ανάμεσα σε μικρή και σε “κλασσική” χειρουργική τομή

Ενώ η κλασσική χειρουργική επέμβαση συχνά απαιτεί μεγάλη τομή και σημαντικό τραύμα στους μαλακούς ιστούς  που περιβάλλουν το όργανο στόχος (Π.χ. την άρθρωση του γόνατος), η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τόσο το μέγεθος των χειρουργικών τομών, όσο και το τραύμα στους περιβάλλοντες μαλακούς ιστούς  διατηρώντας το ίδιο χειρουργικό αποτέλεσμα.

             Στην ορθοπαιδική, αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στον χρόνο ανάρρωσης ( πολλοί ασθενείς επιστρέφουν το ίδιο βράδυ στο σπίτι τους, ανάλογα με το είδος της επέμβασης), στις ημέρες νοσηλείας και κατά συνέπεια στην ταχύτερη επάνοδο του ασθενη στις δραστηριότητες του.

              Φυσικά όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο επιπλέον στον κίνδυνο της εμφάνισης επιπλοκών (οι οποίες μειώνονται σημαντικά), ενώ υπάρχει και σημαντικό οικονομικό όφελος, μειώνοντας σημαντικά τις συνολικές δαπάνες.


 

Με τον όρο «τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας» εννοούμε τό σύνολο των χειρουργικών τεχνικών, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με τις οποίες προκαλείται, κατά την διάρκεια του χειρουργείου, στους ιστούς του ασθενή το μικρότερο δυνατό τραύμα (ελάχιστη επέμβαση ή επεμβατικότητα, όπως ονομάζεται)


Ποιές είναι οι ελάχιστα επεμβατικές επιλογές της ορθοπεδικής χειρουργικής;


Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης

  • Η μικροδισκεκτομή ή η αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων με μικροσκόπιο
  • Η κυφοπλαστική για την αντιμετώπιση οστεοπορωτικών καταγμάτων
  • Διαδερμικές πρόσθιες
  • ή οπίσθιες σπονδυλοδεσίες, για κατάγματα, εκφυλιστικές παθήσεις κ.λ.π.

 

Η αρθροσκοπική χειρουργική

  • Η Αρθροσκόπηση του γόνατος.
  • Η Αρθροσκόπηση του ισχίου
  • Η αρθροσκόπιση του ώμου
  • Η αρθροσκόπηση της άρθρωσης του καρπού ή της ποδοκνημικής

 

Η Ολική αρθροπλαστική με τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας

  • Για την άρθρωση του γόνατος
  • Για την άρθρωση του ισχίου

Σε γενικές γραμμές το σύνολο των ορθοπαιδικών παθήσεων δύναται να αντιμετωπιστεί με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, αλλά αυτό ειναι απόφαση και … ευθύνη του Ιατρού σας. Μπορείτε και πρέπει να τον ρωτήσετε.


Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για μια Ορθοπεδική επέμβαση ελάχιστης επεμβατικότητας;

Εάν σκέφτεστε κάποια επέμβαση για ορθοπεδικό πρόβλημα, προγραμματίστε ένα ραντεβού στο Ιατρείο μας  για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας και για να μάθετε αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για κάποια από τις διαθέσιμες τεχνικές

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.