Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης

Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης

Τι είναι η Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης;

Οστεοσύνθεση οδόντος

Είναι φυσικά η εξειδικευμένη χειρουργική σε ολόκληρη την σπονδυλική στήλη, δηλαδή από την βάση του κρανίου μέχρι τον κόκκυγγα.

Η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης είναι από τις πιο δύσκολες και μακροχρόνιες μετεκπαιδεύσεις των Ορθοπαιδικών και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων της σπονδυλικής στήλης,

όπως,

  • η αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων (ρίζες-νεύρα), δισκοκήλη και σπονδυλική στένωση στον αυχένα και στην μέση
  • οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, κύφωση),
  • τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
  • τους όγκους (μεταστατικούς ή πρωτογενείς),
  • τις λοιμώξεις (σπονδυλοδισκίτιδες)….. και αρκετά ακόμα!

Η χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης είναι από τις πλέον ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς της ορθοπαιδικής


κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

Η τεχνολογία «έπαιξε» και σε αυτήν την περίπτωση πολύ σημαντικό ρόλο! Μπορώ να σας δώσω μερικά παραδείγματα.

Εκτεταμένη σπονδυλοδεσία σε περίπτωση σκολίωσης
  • «………..Πριν από πολλά χρόνια για να διορθώσουμε μία παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης (Σκολίωση) χρησιμοποιούσαμε ….. σύρματα! Τώρα πιά δεν νοείται σπονδυλοδεσία χωρίς την χρήση διαυχενικών βιδών, βίδες που εξασφαλίζουν πολύ καλύτερη συγκράτηση της σπονδυλικής στήλης και φυσικά πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Φυσικά πρόκειται για μεγάλα χειρουργεία τα οποία όμως μπορούν πλέον να βοηθήσουν σημαντικά παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από σημαντικές παραμορφώσεις……..»

  • «………Στα πρώτα χειρουργεία για την αποσυμπίεση μίας νευρικής ρίζας (δηλαδή η κλασσική δισκεκτομή σε περίπτωση δισκοκήλης) οι τομές ήταν μεγάλες, ο χρόνος αποκατάστασης μακρύς και γενικότερα ήταν ένα «βαρύ» χειρουργείο. Σήμερα πλέον με την χρήση του μικροσκοπίου ο ασθενής χειρουργείται το πρωί, μέχρι το μεσημέρι «σηκώνεται» και σε πολλές περιπτώσεις «πάει σπίτι του» το βράδυ ή το πρωί της επόμενης μέρας!………»

Αρκεί φυσικά να «μπει» σωστά η ένδειξη του χειρουργείου.

Χειρουργείο σκολίωσης

Δεν είναι απαραίτητο κάθε περίπτωση δισκοκήλης ή σπονδυλικής στένωσης να χειρουργηθεί! Η βιβλιογραφία πλέον τεκμηριώνει πως και η συντηρητική θεραπεία έχει σημαντική θέση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υπό ορισμένες βέβαια προυποθέσεις. Π.χ. το γεγονός ότι η δισκοκήλη δεν έχει προκαλέσει κάποια παράλυση ή στην περίπτωση όπου η φαρμακευτική ή άλλη αγωγή είναι αποτελεσματικές.

Με την αύξηση του μέσου όρου της ζωής αλλά και με τον σημερινό τρόπο ζωής ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από διάφορες παθήσεις της σποδυλικής στήλης έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι ποικίλλες εξετάσεις , όπως και κυρίως η Μαγνητική Τομογραφία, αποκαλύπτουν σχεδόν πάντα κάποια παθολογική κατάσταση στους δίσκους ή στους σπονδύλους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς Πρέπει να χειρουργηθούν; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά «ΟΧΙ».

Είναι τεκμηριωμένο πια ότι τα καλύτερα αποτελέσματα ‘έρχονται¨με την σωστότερη ένδειξη. Και αυτό μπορούν να σας το τεκμηριώσουν εκατοντάδες ασθενείς που απεύγαν το χειρουργείο όταν αυτό ήταν το σωστό.

Τα «εργαλεία» έχουν πολύ σημαντικό ρόλο

Στάδια της Κυφοπλαστικής

Η δισκεκτομή πλέον ή αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων, όπως στην περίπτωση σπονδυλικής στένωσης είναι μία τεχνική επέμβαση όπου τον πρώτο ρόλο «παίζει» η εξειδικευμένη εκπαίδευση του χειρουργού, η σωστή ένδειξη και τα «εργαλεία». Το ίδιο ισχύει και για τις σπονδυλοδεσίες, την αντιμετώπιση των όγκων ή των λοιμώξεων και για τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης.

Ειδικά για τα κατάγματα έχουν αναπτυχθεί πλέον τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, όπως η κυφοπλαστική με τις οποίες εξασφαλίζεται η άμεση, ανώδυνη σταθεροποίηση του σπασμένου σπονδύλου και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα.


Μία προσωπική μαρτυρία

Ασχολούμαι με την χειρουργική της σπονδυλικής στήλης από το 2003, όντας τότε τελειόφοιτος ειδικευόμενος της Ορθοπαιδικής. Από την αρχή ένιωθα την γοητεία αυτής της τόσο απαιτητικής χειρουργικής που έπρεπε να εφαρμόζω και δεν δυσκολεύτηκα να αποφασίσω να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό.

Σύνεχισα στην Αγγλία και στην Γερμανία και….. στη Σουηδία και πάλι στην Αγγλία, εργάστηκα στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», «εκπαίδευσα ειδικευόμενος, ειδικούς, και στηνΕλλάδα και στο εξωτερικό και ακόμα και σήμερα συνεχίζω να νιώθω το δέος και τον απόλυτο σεβασμό μπροστά σε μία σπονδυλική στήλη που πάσχει!


Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για χειρουργείο στην σπονδυλική στήλη;

Εάν σκέφτεστε κάποια επέμβαση στην σπονδυλική στήλη, προγραμματίστε ένα ραντεβού στο Ιατρείο μας  για να μάθετε περισσότερα σχετικά και για να μάθετε αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ