12 «πράγματα» που κερδίζουμε με την άσκηση

Η άσκηση είναι ένας σημαντικός τρόπος να ξεπεράσουμε τους πόνους μας!

Σε αυτό το άρθρο προσπαθώ να σας δείξω 12 “πράγματα” που κερδίζουμε με την άσκηση. Ίσως λίγο παράδοξο  για έναν Ορθοπαιδικό στον οποίο έρχονται οι άνθρωποι γιατί πονάνε!

Άσκηση και πόνος συνδυάζονται;

Η απάντηση στην ερώτηση δεν είναι απλώς καταφατική αλλά θα σας έλεγα ότι και επιβάλλετε κιόλας αν θέλετε να μην πονάτε.

Με λίγα και απλά λόγια, για να μην σας κουράζω με επιστημονικά κείμενα…..

Καλύτερη διάθεση

Η άσκηση σας κάνει να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο «πονεμένοι». Όταν αθλείστε, το σώμα σας παράγει ενδορφίνες και σερετονίνη. Οι πρώτες είναι τα «φυσικά» παυσίπονα του σώματος και η τελευταία είναι «η ορμόνη της χαράς». Και φυσικά και οι δύο επηρεάζουν καθοριστικά τον μηχανισμό αντίληψης του πόνου

Πρόκειται φυσικά για χημικές ουσίες που παράγονται στον εγκέφαλο και επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα. Μπορείτε πραγματικά να αρχίσετε να αισθάνεστε πολύ καλύτερα μέσα στα πρώτα λεπτά της άθλησης και σιγά-σιγά και με λιγότερο πόνο.

Δεν υπάρχει η  “καλύτερη» μορφή άσκησης“. «Καλή» είναι η άσκηση που σας αρέσει να επαναλαμβάνετε! Κάντε αυτό που σας αρέσει διότι τα οφέλη της τακτικής άσκησης μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δυνατά οστά και μύες

Τα οστά και οι μύες σας δυναμώνουν όταν αθλείστε. Οποιαδήποτε μορφή άθλησης μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση δυνατών οστών και ισχυρών μυών που σας προστατεύουν από πολλά προβλήματα καθώς μεγαλώνετε.

Μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την οστεοπόρωση, να διατηρήσετε την ισορροπία στην βάδιση και τον καλύτερο συντονισμό στις κινήσεις σας.

Οι ίδιοι οι μύες είναι τόποι παραγωγής ενδορφινών, που όπως είπαμε είναι τα φυσικά παυσίπονα!

Καλύτερο ύπνο

Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα και να έχετε βαθύτερο ύπνο. Όσο πιο σκληρά ασκείσθε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε έναν καλύτερο ύπνο. Δεν έχει σημασία τι ώρα ασκείσθε αλλά γενικώς προτιμείστε όσο γίνεται νωρίτερα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Περισσότερη ενέργεια

Μπορεί να μην το περιμένετε, αλλά η άσκηση σας δίνει περισσότερη ενέργεια. Μερικές φορές όταν είστε κουρασμένοι, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να κινηθείτε. Αλλά όταν ασκείστε τακτικά, αυτή η κόπωση περιορίζεται και βρίσκετε πολύ περισσότερη «ενέργεια» για να ασκηθείτε.

Περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας

Η άθληση σαφώς  μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σας και την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Δεν είναι μόνο αυτό που θα βλέπετε καλύτερο όπως επί παραδείγματι να χάσετε το περιττό βάρος. Το πιο σημαντικό είναι ό τρόπος που θα αισθάνεστε ότι λειτουργεί το σώμα σας και αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ικανοί να αντιμετωπίζετε τα καθημερινά προβλήματα. Η άσκηση σας κάνει να αισθάνεστε καλά για και με τον εαυτό σας.

Λιγότερο άγχος

Η άσκηση ηρεμεί το σώμα και τον εγκέφαλό σας. Αφού το σώμα σας δουλέψει σκληρά, τα επίπεδα των ορμονών του στρες – όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη – πέφτουν. Το στρες και το άγχος ξεθωριάζουν, ειδικά μετά από αερόβια άσκηση.

Περισσότερο παραγωγικοί

Θέλετε να είστε πιο παραγωγικοί στην εργασία; Κάντε ένα διάλειμμα και αθληθείτε. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που γυμνάσθηκαν στη μέση της ημέρας ήταν πολύ πιο παραγωγικοί όταν επέστρεψαν στη δουλειά. Ήταν επίσης πιο ευτυχισμένοι και τα πήγαιναν καλύτερα με τους συναδέλφους τους.

Καλύτερο έλεγχο του βάρους

Η άσκηση και η διατροφή λειτουργούν μαζί για να διατηρήσουν το βάρος σας υγιές. Είτε θέλετε να χάσετε κάποιους «πόντους» από την περιφέρεια σας ή απλά να μην «βάλετε» επιπλέον κιλά, η άσκηση είναι το κλειδί. Προσπαθήστε να αθλείστε τουλάχιστον για 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, αν θέλετε να ασκείτε λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις σας

Θα ζήσετε περισσότερο

Η τακτική άσκηση μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας. Και αυτό μετράει ακόμα κι αν δεν είστε σκληροπυρηνικός του γυμναστηρίου. Απλά αθληθείτε. Ακόμα και η απλή άθληση μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο από ό, τι δεν αθλείστε καθόλου. Ο Αμερικανικός σύνδεσμος για την καρδιά τονίζει ότι οι άνθρωποι που διατηρούν ένα υγιές βάρος και είναι σωματικά δραστήριοι ζουν κατά μέσο όρο 7 χρόνια περισσότερο από όσους δεν το κάνουν.

Υγιή Καρδιά

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση είναι σημαντική για την καρδιά σας. Οι τακτικές προπονήσεις μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας και βοηθούν στον έλεγχο και ακόμη και στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου

Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του μαστού και των πνευμόνων. Και οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής όταν αθλούνται.

Λιγότερο πόνο στην αρθρίτιδα

“Η ζωή είναι κίνηση”.

Περιγράφεται σε πολλά βιβλία βιολογίας. Και έτσι πρέπει να το βλέπετε!

Εάν έχετε αρθρίτιδα, η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να μετριάσετε τον πόνο που προκαλεί. Και μπορεί να διευκολύνει και τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Δοκιμάστε ασκήσεις χωρίς να ασκείτε βία στις αρθρώσεις σας, όπως κολύμπι και το περπάτημα. Είναι πιο καλά ανεκτές ενώ παράλληλα βελτιώνουν σημαντικά τον πόνο και την λειτουργία της πάσχουσας άρθρωσης.

Να είστε καλά και σύντομα θα τα ξαναπούμε.....

Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης

Χειρουργείο Σπονδυλικής Στήλης Τι είναι η Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης; Είναι φυσικά η εξειδικευμένη χειρουργική σε ολόκληρη την σπονδυλική στήλη, δηλαδή από την βάση του κρανίου μέχρι τον κόκκυγγα. Η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης είναι

Διαβάστε Περισσότερα »

Τι μπορώ να κάνω στην οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων που συνδέεται με τη βαθμιαία καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης. Καθώς ο χόνδρος συνεχίζει να φθείρεται, ο ασθενής αισθάνεται περισσότερο πόνο και μεγαλύτερη δυσκολία στην κίνηση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς το στρες επηρεάζει την υγεία μας;

“Σήμερα σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο, που λίγο Ιατρικά και λίγο απλοποιημένα επιδιώκει να σας δώσει μερικές πληροφορίες για αυτήν την «σπουδαία» λέξη της καθημερινότητας μας. Το στρες…. Να σας πω λίγα “πράγματα” για το

Διαβάστε Περισσότερα »

Πόνος στο χέρι

Ο πόνος στον καρπό ή στα δάκτυλα είναι συχνός. Συχνά προκαλείται από διαστρέμματα ή κατάγματα ύστερα από τραυματισμούς. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε χρόνια προβλήματα, όπως η υπέρχρηση,η αρθρίτιδα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πόνος στο ισχίο…..

Ο πόνος του ισχίου είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων. Η ακριβής θέση του πόνου του ισχίου σας μπορεί να προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις σχετικά με το τι μπορεί να φταίει.

Διαβάστε Περισσότερα »
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn