10 «ΠΡΕΠΕΙ» και «ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ» για το γόνατο σας

Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να βοηθήσετε τον πόνο στο γόνατο σας, είτε αυτό οφείλεται σε πρόσφατο τραυματισμό είτε σε αρθρίτιδα, από την οποία μπορεί να πάσχετε χρόνια.

Ακολουθήστε αυτά τα 11 «Πρέπει» και «Δεν Πρέπει» για να βοηθήσετε τα γόνατά σας.

Σε μερικούς μήνες θα δείτε μόνοι σας την διαφορά.

Μην ξεκουράζεστε πάρα πολύ

αράζοντας-opt

Η υπερβολική ανάπαυση ή αδράνεια θα αποδυναμώσει τελικά τους μυς, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους στις αρθρώσεις σας. Παραμείνετε δραστήριοι στην καθημερινότητά σας. Η κίνηση μπορεί να βοηθήσει τα γόνατά σας περισσότερο από την αδράνεια. Αρκεί να μπορείτε να αντιληφθείτε το σωστό μέτρο.

Ασκηθείτε

Η αεροβική άσκηση ενισχύει τους μυς που στηρίζουν το γονατό και αυξάνουν την κινητικότητα του.

Μερικές καλές επιλογές περιλαμβάνουν το περπάτημα, το κολύμπι, το αερόμπικ στο νερό, το στατικό ποδήλατο και τα ελλειπτικά μηχανήματα.

Εάν δεν είστε βέβαιοι για το ποιες κινήσεις είναι ασφαλείς ή το επίπεδο της έντασης στην οποία πρέπει να γυμνάζεστε ρωτήστε τον Ορθοπαιδικό σας ή τον φυσιοθεραπευτή σας.

Μην διακινδυνεύετε μια πτώση

Ένα επώδυνο ή ασταθές γόνατο μπορεί να κάνει μια πτώση πιο πιθανή, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο γόνατο. Περιορίστε τον κίνδυνο πτώσης, βεβαιώνοντας ότι το σπίτι σας είναι καλά φωτισμένο, χρησιμοποιώντας κιγκλιδώματα στις σκάλες και χρησιμοποιώντας μια ανθεκτική σκάλα ή σκαμπό για τα πόδια, εάν θέλετε να φτάσετε σε ένα ψηλό ράφι.

Μην ντρέπεστε να χρησιμοποιήσετε βοηθήματα για περπάτημα

Μια πατερίτσα, ένα μπαστούνι ή ένα «Π» μπορούν να μειώσουν τα φορτία στο γόνατό σας. Υπάρχουν επίσης και ειδικοί νάρθηκες γονάτου που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε σταθεροί.

Μην αδιαφορείτε για τα παπούτσια σας.

Τα σωστά υποδήματα μπορούν να μειώσουν το στρες, τα φορτία, στα γόνατά σας ή αντίθετα να τα επιδεινώσουν. Για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, οι Ιατροί συστήνουμε  συχνά ειδικούς πάτους.

Μην αδιαφορείτε για το βάρος σας

Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους μειώνει την πίεση στο γόνατό σας. Δεν χρειάζεται καν να φτάσετε στο «ιδανικό» βάρος σας. Οι μικρότερες αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Χρησιμοποιήστε το "RICE"

( Rest, ice, compression, and elevation -RICE).

Η ξεκούραση, ο πάγος, η επίδεση και η ανύψωση (RICE) του σκέλους είναι καλά για τον πόνο στο γόνατο που προκαλείται από έναν μικρό τραυματισμό ή μια έξαρση αρθρίτιδας.

Μην κακομεταχειρίζεστε τις αρθρώσεις σας

Αποφύγετε ασκήσεις που ασκούν μεγάλη βία στα γόνατα. Βαθειά καθίσματα (ειδικά με βάρος) το τρέξιμο σε κακό δάπεδο (δρόμος), τα άλματα, αθλήματα επαφής μπορούν να ασκήσουν τεράστιες δυνάμεις στα ήδη επώδυνα γόνατα. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και να προκαλέσει τραυματισμούς.

Αξιοποιήστε την δύναμη της θερμότητας

Για τις πρώτες 48 έως 72 ώρες μετά από τραυματισμό στο γόνατο, χρησιμοποιήστε κάτι κρύο για να διευκολύνετε την υποχώρηση του οιδήματος (πρήξιμο) και την ένταση του πόνου. Χρησιμοποιήστε το για 15 έως 20 λεπτά τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα. Τυλίξτε τον πάγο σε μια πετσέτα για να προστατέψετε το δέρμα σας. Μετά από αυτό, μπορείτε να θερμάνετε την περιοχή με ένα ζεστό μπάνιο, μαξιλάρι θέρμανσης, ή ζεστή πετσέτα για 15 έως 20 λεπτά, τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα.

Ζητήστε συμβουλές από ειδικούς

Εάν ο πόνος στο γόνατο σας είναι πρόσφατος, είναι προτιμότερο να ζητήσετε την γνώμη του Ορθοπαιδικού σας. Είναι καλύτερο να κάνετε τον σωστό έλεγχο πριν επιδεινωθείτε και να γνωρίζετε τι έχετε, ώστε να αποτρέψετε τυχόν ζημιές.

Αυτή η μορφή παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε ορισμένα σημεία του σώματος, ενσωματώθηκε πλέον στο οπλοστάσιο της Κλασσικής Ιατρικής. Χρησιμοποιείται, πλέον, ευρέως για την ανακούφιση πολλών τύπων πόνου και μπορεί, φυσικά, να σας βοηθήσει για τον πόνο στο γόνατο.

Να είστε όλοι καλά και ….. τα ξαναλέμε σύντομα..

5 Σημάδια ότι «το κάψατε»: Το σύνδρομο εργασιακής – και μη – εξουθένωσης!

Το Burnout syndrome έχει γίνει μια από τις λέξεις κλειδιά για τον 21ο αιώνα. Οι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα μιλάνε για αυτό που ονομάζεται «σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης» ή απλά «υπερκόπωση ή εξάντληση». Όσοι

Διαβάστε περισσότερα »

Οστεοπόρωση: Μπορούν τα προβιοτικά να προστατεύσουν την υγεία των οστών;

Εισαγωγή Η οστεοπόρωση επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να αρχίσει ήδη από την ηλικία των 40. Πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα προβιοτικά μπορεί να είναι ένα ασφαλές και

Διαβάστε περισσότερα »

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για την Ιατρική κάνναβη

Η αποποινικοποίηση φέτος της Ιατρικής κάνναβης μας «τάραξε» τα νερά καθώς ήταν ένα κλασσικό ταμπού για πολλά χρόνια στην χώρα μας. Πολλά υποσχόμενη ως φαρμακευτικό πλέον προϊόν – υπό προϋποθέσεις βέβαια – πρόκειται να αποτελέσει

Διαβάστε περισσότερα »

Ο Παρεμβατικός Υπέρηχος στην Ορθοπαιδική

Ο παρεμβατικός Υπέρηχος Ο παρεμβατικός υπέρηχος είναι μια άλλη χρήση των διαγνωστικών υπερήχων ίσως και η πιο σαγηνευτική τους θα μπορούσα να πω. Εκείνη της θεραπείας! Με τον παρεμβατικό υπέρηχο δίνεται η δυνατότητα στον Ιατρό

Διαβάστε περισσότερα »
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn