Οι Παθήσεις σαςΠόνος στο πόδι

Δεν μπορώ να περπατήσω! τι έχει πάθει το πόδι μου…;

Το πόδι σας είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο οστών, συνδέσμων, τενόντων και μυών. Αρκετά ισχυρό για να φέρει το σωματικό βάρος σας, το πόδι σας μπορεί να είναι επιρρεπές σε τραυματισμό και πόνο.

Ο πόνος στα πόδια μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του ποδιού σας, από τα δάκτυλα σας μέχρι τον Αχίλλειο τένοντα στο πίσω μέρος της φτέρνας σας.

Αν και ο ήπιος πόνος συχνά ανταποκρίνεται καλά στις θεραπείες στο σπίτι, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επιλυθεί. Ο γιατρός σας θα πρέπει να αξιολογήσει τον σοβαρό πόνο στα πόδι, ειδικά αν ακολουθεί έναν τραυματισμό.

Ο τραυματισμός, η υπερβολική χρήση ή καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή σε οποιοδήποτε από τα οστά, τους συνδέσμους ή τους τένοντες στο πόδι μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα πόδια. Η αρθρίτιδα είναι μια κοινή αιτία πόνου στα πόδια. Η κάκωση στα νεύρα των ποδιών μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα (περιφερική νευροπάθεια).

Κάποιες κοινές αιτίες του πόνου στα πόδια περιλαμβάνουν:

 1. Τενοντίτιδα του Αχιλλείου ή και ρήξη αυτού
 2. Άκανθες, συνήθως στην πτέρνα
 3. Σύνδρομο Ταρσιαίου σωλήνα (παρόμοιο με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στο χέρι)
 4. Νεύρωμα Morton
 5. Πελματιαία απονευρωσίτιδα
 6. Μεταταρσαλγία
 7. Παραμορφώσεις του Α. πόδα, όπως η πλατυποδία
 8. Βλαισός δάκτυλος και η σφύροδακτυλία
 9. Αρθρίτιδα
 10. Λοιμώξεις, όγκοι
 11. Περιφερικές νευροπάθειες
 12. Διαβητική νευροπάθεια

…………………..και πολλά ακόμα

Ακόμα και ο σχετικά ήπιος πόνος στα πόδια μπορεί να είναι αρκετά εξουθενωτικός, τουλάχιστον στην αρχή. Συνήθως είναι ασφαλές να δοκιμάσετε για λίγο χρόνο μία απλή θεραπεία στο σπίτι.

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν:

 • Έχετε έντονο πόνο ή οίδημα

Έχετε ανοιχτή πληγή ή πληγή που εξαπλώνεται

 • Έχετε σημάδια λοίμωξης, όπως ερυθρότητα, ή θερμότητα στην πληγείσα περιοχή ή έχετε πυρετό πάνω από 37,8 C
 • Δεν είστε σε θέση να περπατήσετε ή να βάλετε βάρος στο πόδι σας
 • Έχετε διαβήτη και έχετε οποιαδήποτε πληγή που δεν επουλώνεται ή είναι βαθιά, κόκκινη, πρησμένη ή ζεστή στην αφή

Προγραμματίστε μια επίσκεψη γραφείου εάν:

 • Έχετε επίμονη διόγκωση που δεν βελτιώνεται καθόλου μετά από δύο έως πέντε ημέρες θεραπείας στο σπίτι
 • Έχετε επίμονο πόνο που δεν βελτιώνεται μετά από αρκετές εβδομάδες
 • Έχετε πόνο σαν κάψιμο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, που αφορούν ιδιαίτερα το μεγαλύτερο μέρος του πέλματος του ποδιού σας

Εάν ο πόνος στα πόδια σας οφείλεται σε τραυματισμό ή υπερβολική χρήση, συχνά ανταποκρίνεται καλά στην ανάπαυση και στην κρύοθεραπεία. Αποφύγετε δραστηριότητες που μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο των ποδιών σας και βάλτε πάγο στο πόδι σας για 15-20 λεπτά πολλές φορές την ημέρα. Τα τοπικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα θα βοηθήσουν επίσης στον πόνο και μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση.

Ακόμη και με την καλύτερη δυνατή φροντίδα, μπορεί να έχετε κάποια δυσκαμψία ή πόνο, ειδικά το πρωί ή μετά από την άσκηση, για αρκετές εβδομάδες.

Εάν δεν είστε σίγουροι για την αιτία του πόνου του ποδιού σας ή εάν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα ή αφορούν και τα δύο πόδια και ιδιαίτερα εάν έχετε διαβήτη, επισκεφθείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε θεραπεία.

Αυτή είναι μία σύντομη εισαγωγή στις αιτίες που προκαλούν πόνο στο πόδι. Φυσικά είμαστε στην διάθεση σας για περισσότερες απαντήσεις

Απάντηση