Οι Παθήσεις σαςΠόνος στο Ισχίο

Αχ! αυτός ο γοφός μου……

Πόνος στο ισχίο

      Ο πόνος του ισχίου είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων. Η ακριβής θέση του πόνου του ισχίου σας μπορεί να προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις σχετικά με την υποκείμενη αιτία.

     Οι βλάβες στο εσωτερικό της άρθρωσης του ισχίου έχουν την τάση να προκαλούν πόνο στην περιοχή, στην πρόσθια ή στην οπίσθια επιφάνεια του γλουτού ή εσωτερικό πόνο στο ισχίο. Ο πόνος του ισχίου στο εξωτερικό μέρος του ισχίου, του μηρού ή του εξωτερικού γλουτού σας προκαλείται συνήθως από προβλήματα με τους μυς, τους συνδέσμους, τους τένοντες και άλλους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση σας.

Ο πόνος του ισχίου μπορεί μερικές φορές να προκαλείται από ασθένειες σε άλλες περιοχές του σώματός σας, όπως στη μέση σας. Αυτός ο τύπος πόνου ονομάζεται αναφερόμενος ή ανακλώμενος πόνος.

Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες.

Κατατάσσονται γενικά σε πέντε μεγάλες κατηγορίες και μέσα σε κάθεμία από αυτές υπάρχουν αρκετές παθήσεις

 • Αρθρίτιδες:Είναι σε γενικές γραμμές η καταστροφή των αρθρικών επιφανειών στην άρθρωση. Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την καταστροφή ποικίλλουν και μπορεί να είναι:
  • Οστεοαρθρίτιδα: η καταστροφή της άρθρωσης λόγω ηλικίας (συνήθως)
  • Αρθρίτιδες ρευματικής αιτιολογίας: αρθρίτιδες που οφείλονται στην μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού στυστηματος του οργανισμού (ρευματοειδης, ψωριασιακή ή αγκυλοποιητική αρθρίτιδα)
 • Κακώσεις
  • Οξείες κακώσεις, ως επί πτώσεως, που μπορούν να προκαλέσουν από απλή θλάση, βλαβη του επιχειλίου χονδρού, εστιακή βλάβη του χόνδρου ή ακόμα και κάταγμα του ισχίου
  • Επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν τροχαντηρίτιδες ή τενοντίτιδες σε μύες της άρθρωσης
 • Φλεγμονές, μικροβιακής αιτιολογίας, συνήθως σε μικρά παιδιά και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς
 • Όγκοι, διάφοροι όγκοι συνήθως μεταστατικής αιτιολογίας
 • Διάφορες παθήσεις, που περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα παθήσεων όπως η ισχαιμική νέκρωση, η παροδική οστεοπόρωση, η διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα κα πολλές ακόμα παθήσεις.

Μπορεί να μην χρειαστεί να δείτε έναν γιατρό εάν ο πόνος του ισχίου σας είναι μικρός. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές αυτοφροντίδας:

    Ανάπαυση. Αποφύγετε την επαναλαμβανόμενη κάμψη στο ισχίο και την άμεση πίεση στο ισχίο. Προσπαθήστε να μην κοιμηθείτε στην πληγείσα πλευρά και αποφύγετε την παρατεταμένη κάθισμα.

    Ήπια παυσίπονα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά παυσίπονα όπως το Panadol depon, Ibuprofen Algofren για λίγες φορές,τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο στο ισχίο σας.

    Πάγος ή ζέστη. Χρησιμοποιήστε παγάκια ή μια σακούλα κατεψυγμένων λαχανικών τυλιγμένη σε μια πετσέτα για να εφαρμόσετε κρύες θεραπείες στο ισχίο σας. Αντίστροφα, ένα ζεστό μπάνιο ή ντους μπορεί να σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε τους μυς σας για μία σειρά  διατάσεων που μπορούν να μειώσουν τον πόνο.

Εάν οι θεραπείες αυτοφροντίδας δεν σας βοηθήσουν, κλείστε ραντεβού με τον Ορθοπαιδικό σας.

Στις παρακάτω περιπτώσεις, ύστερα από πτώση, ζητήστε άμεσα βοήθεια από ιατρό

 • Η άρθρωση φαίνεται παραμορφωμένη
 • Έχετε αδυναμία να μετακινήσετε το πόδι ή το ισχίο σας
 • Έχετε αδυναμία να σταθείτε με το βάρος σας πάνω στο πόδι σας
 • Έχετε έντονο πόνο ή οίδημα (πρήξιμο)
 • Οποιαδήποτε σημεία που υποδηλώνουν λοίμωξης (πυρετός, ρίγη, ερυθρότητα)

Αυτή είναι μία σύντομη εισαγωγή στις αιτίες που προκαλούν πόνο στο ισχίο. Φυσικά είμαστε στην διάθεση σας για περισσότερες απαντήσεις

Απάντηση