Πες το απλά !

Το γόνατο μου

Τι είναι το «πες το απλά»

      Αυτή είναι μια ειδική κατηγορία άρθρων ειδικά για εσάς όπου μπορείτε να καταλάβετε με απλό και σαφή τρόπο την Ιατρική ορολογία που χρησιμοποιούμε…. στο Ιατρείο.

        Τι μπορεί να σημαίνει για εσάς η λέξη Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος και ακόμα περισσότερο τι μπορεί να σημαίνει η ρήξη του για την υγεία σας.

Εδώ μπορείτε να μάθετε λοιπόν με απλοποιημένο τρόπο, μέσα από μια σειρά σχετικών άρθρων που βαθμιαία θα αυξάνονται, την ερμηνεία και την σημασία όλων των όρων που χρησιμοποιούμε στο Ιατρείο ή στην Ιστοσελίδα μας.

Φυσικά μην διστάσετε να μας ρωτήσετε απευθείας.

Ο πρόσθιος Χιαστός σύνδεσμος

Πρόκειται για ένα σημαντικό σταθεροποιητικό σύνδεσμο που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση του γόνατος.

Ο ρόλος του είναι να προστατεύει το γόνατο από την ΜΗ φυσιολογική μετακίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηρό. Μία τέτοια μη φυσιολογική μετακίνηση μπορεί να αυξήσει την φθορά της άρθρωσης και να οδηγήσει στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας σε νεαρή ηλικία.

Για αυτό ο Π.Χ.Σ. έχει ιδιαίτερη σημασία σε νέους κυρίως ασθενείς. Σε έναν νέο ασθενή με ρήξη προσθίου χιαστού είναι πιο πιθανή η χειρουργική αποκατάσταση ακριβώς για να προστατέψουμε την ‘νεαρή» αυτή άρθρωση από την πρώιμη φθορά.

Φυσικά για την απόφαση για χειρουργείο ή όχι συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες.

Ο μηνίσκος

Πρόκειται για το «μαξιλάρι», το «αμορτισέρ» ανάμεσα στον μηρό και στην κνήμη.

Έχουμε δύο μηνίσκους σε κάθε γόνατο: τον έσω και τον έξω.

Ο ρόλος τους είναι να απορροφήσουν τους κραδασμούς κατά την βάδιση, το τρέξιμο ή την αναπήδηση και φυσικά όπως καταλαβαίνετε δέχονται τεράστιες πιέσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που σε απότομο σταμάτημα ή στροφή πάνω στο γόνατο ο μηνίσκος μπορεί να «σπάσει».

Η απόφαση για χειρουργείο ή όχι επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες και όχι μόνο από το αποτέλεσμα της μαγνητικής τομογραφίας που δείχνει κάποια ρήξη μηνίσκου.

Η θλάση του γόνατος

Η θλάση του γόνατος αφορά συχνά τους πλάγιους συνδέσμους.

Και αυτοί είναι δύο: Ο έσω και ο έξω.

Ο ρόλος τους είναι να σταθεροποιούν το γόνατο. Ειναι ευαίσθητοι σε πλάγια χτυπήματα Π.χ. στο ποδόσφαιρο.

Σε αυτήν την περίπτωση δέχονται την μεγαλύτερη βία και μπορούν να υποστούν μερική ή πλήρη ρήξη.

Σπάνια αποφασίζεται η χειρουργική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία είναι συχνά επαρκής.

Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος

Πρόκειται για την πιο συχνή πάθηση των ηλικιωμένων. Με απλά λόγια σημαίνει ότι με το πέρασμα της ηλικίας οι αρθρικές επιφάνειες του γόνατος «χαλάνε» και προκαλούν πόνο.

Το αποτέλεσμα είναι να περιορίζονται οι δραστηριότητες των ηλικιωμένων, να χρειάζονται κάποιον για να τους βοηθήσει και γενικότερα να υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής τους. Αυτός είναι και πρωτεύοντας ρόλος ενός χειρουργείου: να σταματήσει ο πόνος και να βελτιωθεί η ποιότητα στην ζωή τους.

Η οστεοαρθρίτιδα ΔΕΝ απειλεί την ζωή του ασθενή αλλά απλά επηρεάζει την ποιότητα της.

Θέλει πάντα αξιολόγηση το στάδιο της οστεοαρθρίτιδας πριν τεθεί η ένδειξη του χειρουργείου.

Χονδροπάθεια επιγονατίδας

Χονδροπάθεια της επιγονατίδας είναι η βλάβη της αρθρικής επιφάνειας της επιγονατίδας, δηλαδή της «κάτω» επιφάνειας.

Σε αυτήν την  πάθηση ο χόνδρος της επιγονατίδας, δηλαδή η αρθρική του επιφάνεια, «μαλακώνει» ως συνέπεια των πολλαπλών και χρόνιων μικροτραυματισμών.

Η θεραπεία είναι σχετικά απλή στις περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείεται η ανάγκη του χειρουργείου σε «ανθεκτικές» περιπτώσεις.

Προσπάθησα σύντομα να σας πω «μερικά πράγματα» για το γόνατό σας. Φυσικά, υπάρχουν πολύ περισσότερα.

Είμαι στην διάθεση σας για να συμπληρώσω όσες απαντήσεις χρειάζεστε ακόμα.

Απλά ρωτήστε μας !

Να είστε όλοι καλά και ….. τα ξαναλέμε σύντομα..​

Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης

Χειρουργείο Σπονδυλικής Στήλης Τι είναι η Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης; Είναι φυσικά η εξειδικευμένη χειρουργική σε ολόκληρη την σπονδυλική στήλη, δηλαδή από την βάση του κρανίου μέχρι τον κόκκυγγα. Η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης είναι

Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς το στρες επηρεάζει την υγεία μας;

«Σήμερα σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο, που λίγο Ιατρικά και λίγο απλοποιημένα επιδιώκει να σας δώσει μερικές πληροφορίες για αυτήν την «σπουδαία» λέξη της καθημερινότητας μας. Το στρες…. Να σας πω λίγα «πράγματα» για το

Διαβάστε Περισσότερα »

Πόνος στο χέρι

Ο πόνος στον καρπό ή στα δάκτυλα είναι συχνός. Συχνά προκαλείται από διαστρέμματα ή κατάγματα ύστερα από τραυματισμούς. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε χρόνια προβλήματα, όπως η υπέρχρηση,η αρθρίτιδα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πόνος στο ισχίο…..

Ο πόνος του ισχίου είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων. Η ακριβής θέση του πόνου του ισχίου σας μπορεί να προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις σχετικά με το τι μπορεί να φταίει.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οσφυαλγία…..! γιατί με πονάει τόσο η μέση μου….

     Ο πόνος στην πλάτη και στην μέση είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ο ασθενής πηγαίνει στον Ορθοπαιδικό. Είναι επίσης ο πιο συνηθισμένος λόγος απουσίας από την εργασία ή η

Διαβάστε Περισσότερα »
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn