ΓόνατοΠες το απλά

Πες τα απλά….. για το γόνατο μου!

Τι είναι το «πες το απλά’

      Αυτή είναι μια ειδική κατηγορία άρθρων ειδικά για εσάς όπου μπορείτε να καταλάβετε με απλό και σαφή τρόπο την Ιατρική ορολογία που χρησιμοποιούμε…. στο Ιατρείο.

        Τι μπορεί να σημαίνει για εσάς η λέξη Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος και ακόμα περισσότερο τι μπορεί να σημαίνει η ρήξη του για την υγεία σας.

Εδώ μπορείτε να μάθετε λοιπόν με απλοποιημένο τρόπο, μέσα από μια σειρά σχετικών άρθρων που βαθμιαία θα αυξάνονται, την ερμηνεία και την σημασία όλων των όρων που χρησιμοποιούμε στο Ιατρείο ή στην Ιστοσελίδα μας.

Φυσικά μην διστάσετε να μας ρωτήσετε απευθείας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό σταθεροποιητικό σύνδεσμο που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση του γόνατος.

Ο ρόλος του είναι να προστατεύει το γόνατο από την ΜΗ φυσιολογική μετακίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηρό. Μία τέτοια μη φυσιολογική μετακίνηση μπορεί να αυξήσει την φθορά της άρθρωσης και να οδηγήσει στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας σε νεαρή ηλικία.

Για αυτό ο Π.Χ.Σ. έχει ιδιαίτερη σημασία σε νέους κυρίως ασθενείς. Σε έναν νέο ασθενή με ρήξη προσθίου χιαστού είναι πιο πιθανή η χειρουργική αποκατάσταση ακριβώς για να προστατέψουμε την ‘νεαρή» αυτή άρθρωση από την πρώιμη φθορά.

Φυσικά για την απόφαση για χειρουργείο ή όχι συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες.

 

Πρόκειται για το «μαξιλάρι’, το «αμορτισέρ» ανάμεσα στον μηρό και στην κνήμη.

Έχουμε δύο μηνίσκους σε κάθε γόνατο: τον έσω και τον έξω.

Ο ρόλος τους είναι να απορροφήσουν τους κραδασμούς κατά την βάδιση, τρέξιμο ή την αναπήδηση και φυσικά όπως καταλαβαίνετε δέχονται τεράστιες πιέσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που σε απότομο σταμάτημα ή στροφή πάνω στο γόνατο ο μηνίσκος μπορεί να «σπάσει».

Στην περίπτωση αυτή το γόνατο πονάει, πρήζεται και υπάρχει αδυναμία στην βάδιση ή στην κάμψη του γόνατος.

Πολλές φορές το γόνατο «μπλοκάρει»

Η ρήξη του μηνίσκου έχει πάλι ιδιαίτερη σημασία ιδιαίτερα για τους νέους ασθενείς, διότι περιορίζει τις δραστηριότητες τους και προδιαθέτει για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Και πάλι η απόφαση για χειρουργείο ή όχι επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες και όχι μόνο από το αποτέλεσμα της μαγνητικής τομογραφίας που δείχνει κάποια ρήξη μηνίσκου.

Η επιγονατίδα είναι το κόκκαλο που φαίνεται μπροστά στο γόνατο μας 9αυτό που συχνά το ακούω ως το «καπάκι».

Ο ρόλος της είναι κυρίως να πολλαπλασιάσει την δύναμη του τετρακεφάλου για να «τεντώσει» το γόνατο. Για αυτό χρησιμοποιείται από το σώμα ιδιαίτερα στο «ανέβασμα» της σκάλας, στην έγερση από την γονατιστή θέση και σε οποιαδήποτε κίνηση γενικά που «τεντώνει»  το γόνατο.

Αυτός είναι και ο λόγος που εμφανίζονται συχνά φθορές στην κάτω επιφάνεια της (την αρθρική επιφάνεια όπως ονομάζεται) και προκαλείται πόνος στην πρόσθια κυρίως επιφάνεια του γόνατος.

Διότι σε κάθε προσπάθεια να «τεντώσει» το γόνατο η επιγονατίδα προσκρούει (συγκρούεται) με τον μηρό που βρίσκεται από κάτω της. Λειτουργεί δηλαδή σαν ένα υπομόχλιο.

Και αυτοί είναι δύο: Ο έσω και ο έξω.

Ο ρόλος τους είναι να σταθεροποιούν το γόνατο, δηλαδή να μην επιτρέπουν την κνήμη να γωνιάσει με τον μηρό.

Στην βάδιση «παίζουν» σημαντικό ρόλο, μα ο κυριότερος εμφανίζεται στην απότομη διακοπή μίας κίνησης, Π.χ. στο ποδόσφαιρο.

Σε αυτήν την περίπτωση δέχονται την μεγαλύτερη βία και μπορούν να υποστούν μερική ή πλήρη ρήξη.

Ανάλογα με τον βαρύτητα της κάκωσης αποφασίζεται αν χρειάζεται χειρουργική θεραπεία ή η συντηρητική θεραπεία είναι επαρκής.

Χονδροπάθεια της επιγονατίδας είναι η βλάβη της αρθρικής επιφάνειας της επιγονατίδας, δηλαδή της «κάτω’ επιφάνειας.

Σε αυτήν την  πάθηση ο χόνδρος της επιγονατίδας, δηλαδή η αρθρική του επιφάνεια, «μαλακώνει» ως συνέπεια σε πολλαπλών και χρόνιων μικροτραυματισμών.

Η θεραπεία είναι σχετικά απλή στις περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείεται η ανάγκη του χειρουργείου σε «ανθεκτικές’ περιπτώσεις

 

Πρόκειται για την πιο συχνή πάθηση των ηλικιωμένων. Μ εαπλά λόγια σημαίνει ότι με το πέρασμα της ηλικίας οι αρθρικές επιφάνειες του γόνατος «χαλάνε» και προκαλούν πόνο.

Το αποτέλεσμα είναι να περιορίζονται οι δραστηριότητες των ηλικιωμένων, να χρειάζονται κάποιον για να τους βοηθήσει και γενικότερα να υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής τους. Αυτός είναι και πρωτεύοντας ρόλος ενός χειρουργείου: να σταματήσει ο πόνος και να βελτιωθεί η ποιότητα στην ζωή τους.

Η οστεοαρθρίτιδα ΔΕΝ απειλεί την ζωή του ασθενή αλλά απλά επηρεάζει την ποιότητα της.

Θέλει πάντα αξιολόγηση το στάδιο της οστεοαρθρίτιδας πριν τεθεί η ένδειξη του χειρουργείου

Στους ηλικιωμένους ασθενείς η κυριότερη λενδειξη χειρουργείου αποτελεί η οστεοαρθρίτιδα.

Στους ηλικιωμένους ασθενείς η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου ή η ρήξη κάποιου μηνίσκου δεν έχει την ίδια σημασία, όπως στους νέους ασθενείς.

Ο λόγος είναι ότι η άρθρωση έχει ήδη υποστεί ήδη τις φυσιολογικές φθορές, λόγω ηλικίας, η αποκατάσταση των συνδέσμων δεν έχει, φυσικά,  τα ίδια αποτελέσματα και η συνήθης θεραπεία σε προχωρημένες βλάβες της άρθρωσης είναι η αντικατάσταση του γόνατος, δηλαδή η ολική αρθροπλαστικη.

Το βρήκατε ενδιαφέρον;

Μπορείτε να το κοινοποιήσετε στους φίλους σας…

Απάντηση