Οι εναλλακτικές θεραπείες στην Ιατρική

Με τον όρο Εναλλακτικές θεραπείες εννούομε σήμερα την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων διαφορετικών από την Κλασσική Ιατρική προσσέγγιση.

Ο κύριος αντιπρόσωπος τους είναι φυσικά ο βελονισμός.

Σήμερα περισσότερα 15 παγκοσμίου φήμης Νοσοκομειακά Κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) προσφέρουν επίσημα εναλλακτικές θεραπείες στους ασθενείς τους.

Μερικά είναι ιδιαίτερα γνωστα για την προσήλωση τους στην παροχή Ιατρικών υπηρεσιών υψηλότατου επιπέδου, όπως:

  1. Το John Hopkins
  2. Η Mayo Clinic
  3. Η Κλινική του Cleveland
  4. Το Duke
  5. Το UCLA Medical Center
  6. Το UCSF Medical Center
  7. Το Yale
  8. Το University of Pittsburgh Medical Center

Τι λένε μερικοί διεθνούς φήμης υποστηρικτές των εναλλακτικών θεραπείων

Richard Lang, MD, MPH , Director of the Cleveland Clinic Wellness Institute.

I have seen it work in some chronic pain situations,” said Lang. “It can be very helpful. If it doesn’t work, I don’t know that you’ve lost anything. If it does, you do get to a better place.”

«το έχω δει να δουλεύει σε κάποιες καταστάσεις χρόνιου πόνου. Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Αν δεν λειτουργήσει, δεν ξέρω αν έχετε χάσει κάτι. Εάν όμως λειτουργεί, πραγματικά θα βρεθείτε σε καλύτερη θέση»

Linda Ann Lee, M.D, Director of Endoscopy, Johns Hopkins Hospital

Associate Professor of Medicine

“If we restrict ourselves to drugs, we’d be telling so many people that we can’t do anything for you. That there is no hope for you,” και συμπληρώνει

“Yes, as scientists, we want to be rigid. But me, as a physician, I want to find what’s best for a patient. Who am I to say that’s hogwash?”

«Αν περιοριζόμασταν στα φάρμακα, θα λέγαμε σε τόσους πολλούς ανθρώπους ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για σας. Ότι δεν υπάρχει ελπίδα για σένα «, και συμπληρώνει
«Ναι, ως επιστήμονες, θέλουμε να είμαστε άκαμπτοι. Αλλά εγώ, ως γιατρός, θέλω να βρω το καλύτερο για έναν ασθενή. Ποιά είμαι εγώ για να πω ότι είναι ψεύτικο; «

Μια πραγματικότητα που δεν ξέραμε

Σε μεγάλα νοσοκομεία έχουν δημιουργηθεί ειδικές κλινικές για την πραγματοποίηση εναλλακτικών θεραπειών, οι οποίες εφαρμόζονται αποκλειστικά από Ιατρούς με ειδίκευση ή στα πλαίσια της ειδικότητας τους.

Σε πολλές περιπτώσεις φημισμένων Ιατρικών Σχολών η εκμάθηση αυτών των θεραπειών εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα εκπαίδευσης των νέων Ιατρών.

Πολλές από αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα μεγάλων Νοσοκομείων, ειδικά στις Ηνωμένες πολιτείες

Απαντώντας σε μερικά ερωτήματα

η γνώση στην Κλασσική Ιατρική στηρίζεται στις γνώσεις της ανατομίας και της φυσιολογίας του ανθρωπίνου σώματος

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 1400 έρευνες ανακοινωμένες σε επίσημα Ιατρικές ιστοσελίδες, που ακολουθούν τα στάνταρντ της κλασσικής ιατρικής και περιγράφουν τον μηχανισμό δράσης του Βελονισμού με την κλασσική ορολογία της ανατομίας και της φυσιολογίας, όπως την διδαχθήκαμε στην Ιατρική σχολή.

Είναι καταγεγραμμένα τα αποτελέσματα και οι παθήσεις στις οποίες θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός ο βελονισμός

Περισσότερα από 11000 άρθρα δίνουν αυτή τη στιγμή σχετικές πληροφορίες για ένα μεγάλο εύρος παθήσεων και επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει από καιρώ εκδώσει οδηγίες ενδείξεων του βελονισμού.

Περιγράφονται οι επιπλοκές και ο σωστός τρόπος (ή αν θέλετε ο νόμιμος τρόπος) για την εφαρμογή του βελονισμού;

Πάλι με την χρήση της Ιατρικής αρθρογραφίας θα σας απαντήσω. 2500 άρθρα καταγράφουν τις επιπλοκές που έχουν εμφανιστεί παγκοσμίως από την μη σωστή εφαρμογή του βελονισμού και αναρίθμητοι κρατικοί φορείς περιγράφουν τους όρους εφαρμογής του Βελονισμού, όπως επί παραδείγματι ότι ασκείται μόνο από Ιατρούς.

Πόσο ασφαλής είναι;

Γενικά ο Βελονισμός είναι πολύ ασφαλής μέθοδος θεραπείας. Δεν είναι δύσκολή η τοποθέτηση μίας βελόνας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αν δεν τοποθετηθεί «σωστά» απλώς να μην «δουλέψει».

Σπανιότατα μπορούν να προκύψουν επιπλοκές , όπως μεγάλα αιματώματα, λοιμώξεις ή και απειλητικές για την ζωή καταστάσεις, όπως ο πνευμοθώρακας.

Σε αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις είναι αναγκαία η παρουσία ενός Ιατρού κοντά σας. Τι νομίζετε;

Να είστε καλά και θα τα λέμε συχνά.......

Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης

Τι είναι η Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης; Χειρουργείο Σπονδυλικής Στήλης Είναι φυσικά η εξειδικευμένη χειρουργική σε ολόκληρη την σπονδυλική στήλη, δηλαδή από την βάση του κρανίου μέχρι τον κόκκυγγα. Η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης είναι

Διαβάστε περισσότερα »

Κυφοπλαστική

Κυφοπλαστική Η θεραπεία εκλογής για οστεοπωρωτικά καταγματα της σπονδυλικης στήλης Η κυφοπλαστική είναι πλέον η πιο διαδεδομένη τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Η τεχνική γίνεται με τον ασθενή

Διαβάστε περισσότερα »

Οι τραυματισμοί των Αθλητών

Οι τραυματισμοί κατά την διάρκεια της άθλησης είναι πιο συχνοί απ’ ότι ίσως νομίζουμε. Συμβαίνουν συχνά λόγω υπερβολικής, πολύ εντατικής, προπόνησης, που «οδηγεί» σε υπερκόπωση τους μυς. Η υπερκόπωση οδηγεί, με την σειρά της, σε

Διαβάστε περισσότερα »

12 «πράγματα» που κερδίζουμε με την άσκηση

Η άσκηση είναι ένας σημαντικός τρόπος να ξεπεράσουμε τους πόνους μας. Σε αυτό το άρθρο προσπαθώ να σας δείξω 12 «πράγματα» που κερδίζουμε με την άσκηση. Ίσως λίγο ασυνήθιστο αλλά και πολύ ρεαλιστικό και βοηθητικό για εσάς.

Διαβάστε περισσότερα »

10 «ΠΡΕΠΕΙ» και «ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ» για το γόνατο σας

Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να βοηθήσετε τον πόνο στο γόνατο σας, είτε αυτό οφείλεται σε πρόσφατο τραυματισμό ή είτε σε αρθρίτιδα την οποία μπορείτε να έχετε από χρόνια.
Ακολουθήστε αυτά τα 11 «Πρέπει» και «Δεν πρέπει» για να βοηθήσετε τα γόνατά σας.

Διαβάστε περισσότερα »

Θεραπείες με Ιατρικά λέιζερ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε !

Οι θεραπείες με τη χρήση των λέιζερ χαμηλής ενέργειας ( Low Level Light Therapy, LLLT), ενισχύουν στην πραγματικότητα τη θεραπευτική δυναμική του φωτός – χωρίς τους κινδύνους του ηλιακού εγκαύματος ή της ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Διαβάστε περισσότερα »
Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn