Εναλλακτικές Θεραπείες στην Ιατρική

Οι εναλλακτικές θεραπείες στην Ιατρική

Με τον όρο Εναλλακτικές θεραπείες εννούομε σήμερα την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων διαφορετικών από την Κλασσική Ιατρική προσσέγγιση.

Ο κύριος αντιπρόσωπος τους είναι φυσικά ο βελονισμός.

Σήμερα περισσότερα 15 παγκοσμίου φήμης Νοσοκομειακά Κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) προσφέρουν επίσημα εναλλακτικές θεραπείες στους ασθενείς τους.

Μερικά είναι ιδιαίτερα γνωστα για την προσήλωση τους στην παροχή Ιατρικών υπηρεσιών υψηλότατου επιπέδου, όπως:

  1. Το John Hopkins
  2. Η Mayo Clinic
  3. Η Κλινική του Cleveland
  4. Το Duke
  5. Το UCLA Medical Center
  6. Το UCSF Medical Center
  7. Το Yale
  8. Το University of Pittsburgh Medical Center

Τι λένε μερικοί διεθνούς φήμης υποστηρικτές των εναλλακτικών θεραπείων

Richard Lang, MD, MPH , Director of the Cleveland Clinic Wellness Institute.

I have seen it work in some chronic pain situations,” said Lang. “It can be very helpful. If it doesn’t work, I don’t know that you’ve lost anything. If it does, you do get to a better place.”

 

“το έχω δει να δουλεύει σε κάποιες καταστάσεις χρόνιου πόνου. Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Αν δεν λειτουργήσει, δεν ξέρω αν έχετε χάσει κάτι. Εάν όμως λειτουργεί, πραγματικά θα βρεθείτε σε καλύτερη θέση”

Linda Ann Lee, M.D, Director of Endoscopy, Johns Hopkins Hospital

Associate Professor of Medicine

“If we restrict ourselves to drugs, we’d be telling so many people that we can’t do anything for you. That there is no hope for you,” και συμπληρώνει

“Yes, as scientists, we want to be rigid. But me, as a physician, I want to find what’s best for a patient. Who am I to say that’s hogwash?”

“Αν περιοριζόμασταν στα φάρμακα, θα λέγαμε σε τόσους πολλούς ανθρώπους ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για σας. Ότι δεν υπάρχει ελπίδα για σένα «, και συμπληρώνει
«Ναι, ως επιστήμονες, θέλουμε να είμαστε άκαμπτοι. Αλλά εγώ, ως γιατρός, θέλω να βρω το καλύτερο για έναν ασθενή. Ποιά είμαι εγώ για να πω ότι είναι ψεύτικο; “

Μια πραγματικότητα που δεν ξέραμε

Σε μεγάλα νοσοκομεία έχουν δημιουργηθεί ειδικές κλινικές για την πραγματοποίηση εναλλακτικών θεραπειών, οι οποίες εφαρμόζονται αποκλειστικά από Ιατρούς με ειδίκευση ή στα πλαίσια της ειδικότητας τους.

Σε πολλές περιπτώσεις φημισμένων Ιατρικών Σχολών η εκμάθηση αυτών των θεραπειών εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα εκπαίδευσης των νέων Ιατρών.

Πολλές από αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα μεγάλων Νοσοκομείων, ειδικά στις Ηνωμένες πολιτείες

Απαντώντας σε μερικά ερωτήματα

Περιγράφονται οι επιπλοκές και ο σωστός τρόπος (ή αν θέλετε ο νόμιμος τρόπος) για την εφαρμογή του βελονισμού;

Πάλι με την χρήση της Ιατρικής αρθρογραφίας θα σας απαντήσω. 2500 άρθρα καταγράφουν τις επιπλοκές που έχουν εμφανιστεί παγκοσμίως από την μη σωστή εφαρμογή του βελονισμού και αναρίθμητοι κρατικοί φορείς περιγράφουν τους όρους εφαρμογής του Βελονισμού, όπως επί παραδείγματι ότι ασκείται μόνο από Ιατρούς.

Πόσο ασφαλής είναι;

Γενικά ο Βελονισμός είναι πολύ ασφαλής μέθοδος θεραπείας. Δεν είναι δύσκολή η τοποθέτηση μίας βελόνας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αν δεν τοποθετηθεί «σωστά» απλώς να μην «δουλέψει».

Σπανιότατα μπορούν να προκύψουν επιπλοκές , όπως μεγάλα αιματώματα, λοιμώξεις ή και απειλητικές για την ζωή καταστάσεις, όπως ο πνευμοθώρακας.

Σε αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις είναι αναγκαία η παρουσία ενός Ιατρού κοντά σας. Τι νομίζετε;

Η γνώση στην Κλασσική Ιατρική στηρίζεται στις γνώσεις της ανατομίας και της φυσιολογίας του ανθρωπίνου σώματος. Στις εναλλακτικές θεραπείες δεν υπάρχει Ιατρική τεκμηρίωση;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 1400 έρευνες ανακοινωμένες σε επίσημα Ιατρικές ιστοσελίδες, που ακολουθούν τα στάνταρντ της κλασσικής ιατρικής και περιγράφουν τον μηχανισμό δράσης του Βελονισμού με την κλασσική ορολογία της ανατομίας και της φυσιολογίας, όπως την διδαχθήκαμε στην Ιατρική σχολή.

Είναι καταγεγραμμένα τα αποτελέσματα και οι παθήσεις στις οποίες θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός ο βελονισμός

Περισσότερα από 11000 άρθρα δίνουν αυτή τη στιγμή σχετικές πληροφορίες για ένα μεγάλο εύρος παθήσεων και επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει από καιρώ εκδώσει οδηγίες ενδείξεων του βελονισμού.

Να είστε καλά και θα τα λέμε συχνά.......

Τι μπορώ να κάνω στην οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων που συνδέεται με τη βαθμιαία καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης. Καθώς ο χόνδρος συνεχίζει να φθείρεται, ο ασθενής αισθάνεται περισσότερο πόνο και μεγαλύτερη δυσκολία στην κίνηση.

Διαβάστε περισσότερα »

Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Ένας οδηγός για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας “Για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας χρειάζεται να καταλάβουμε τι είναι αυτή η τόσο συχνή πάθηση των οστών.” Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων που συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα »

Ενέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου (Μέρος Β΄)

Επιστήμες όπως η μοριακή βιολογία και γνώσεις ή τεχνικές, όπως η βιορυθμιστική Ιατρική έχουν ενσωματωθεί στο οπλοστάσιο μας για την αντιμετώπιση των επώδυνων παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα »

Ενέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου (Μέρος Α΄)

Ένας οδηγός για την αντιμετώπιση παθήσεων του μυοσκελετικού με ενέσιμες θεραπείες. Πράγματι όταν πρόκειται για ενέσιμες θεραπείες, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι ασθενείς νιώθουν μάλλον ένα «σφίξιμο» στην καρδιά τους  ή τουλάχιστον περισσότερο άβολα

Διαβάστε περισσότερα »

5 Σημάδια ότι «το κάψατε»: Το σύνδρομο εργασιακής – και μη – εξουθένωσης!

Το Burnout syndrome έχει γίνει μια από τις λέξεις κλειδιά για τον 21ο αιώνα. Οι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα μιλάνε για αυτό που ονομάζεται «σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης» ή απλά «υπερκόπωση ή εξάντληση». Όσοι

Διαβάστε περισσότερα »

Οστεοπόρωση: Μπορούν τα προβιοτικά να προστατεύσουν την υγεία των οστών;

Εισαγωγή Η οστεοπόρωση επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να αρχίσει ήδη από την ηλικία των 40. Πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα προβιοτικά μπορεί να είναι ένα ασφαλές και

Διαβάστε περισσότερα »
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.