Η αρθροσκόπηση
ή
αρθροσκοπική χειρουργική

Η αρθροσκόπηση ή αρθροσκοπική χειρουργική 

     είναι μία τεχνική που ανήκει στις καλούμενες «ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους ή τεχνικές», που σημαίνει ότι προκαλείται ελάχιστο τραύμα στον ασθενή που χειρουργείται.

Συνηθέστερα εφαρμόζεται στις αρθρώσεις του γόνατος και του ώμου αλλά πλέον η χρήση του αρθροσκοπίου έχει επεκταθεί και στις αρθρώσεις του καρπού , του ισχίου, του αγκώνα και της ποδοκνημικής (αστράγαλος).

Στον ίδιο χρόνο της διερεύνησης της άρθρωσης (διαγνωστική αρθροσκόπηση) γίνεται συνήθως και η χειρουργική αποκατάσταση (αρθροσκόπηση).

Η Αρθροσκόπηση του γόνατος

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που περιλαμβάνει συνήθως δύο μικρές τομές στο γόνατο

Από την μία εισάγεται το αρθροσκόπιο και από την άλλη τα εργαλεία του χειρουργού

Ο χειρουργός χρησιμοποιεί την μεγεθυμένη εικόνα στην οθόνη του αρθροσκοπίου για να καθοδηγήσει τα εργαλεία του και να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο σημείο της βλάβης.

Η αρθροσκόπηση του γόνατος χρησιμοποιείται συνήθως για:

 • Στην ρήξη του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου (ΠΧΣ, ACL)
 • Στην ρήξη των μηνίσκων
 • Στην αφαίρεση ελεύθερου σώματος από την άρθρωση
 • την αφαίρεση του φλεγμονώδους αρθρικού υμένα

Η αρθροσκόπηση του ώμου

Η δεύτερη πιο συχνή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, η αρθροσκόπηση του ώμου χρησιμοποιεί επίσης ένα αρθροσκόπιο και εξειδικευμένα εργαλεία για τον ώμο.

Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των επώδυνων συμπτωμάτων του ώμου που προκαλούνται από βλάβες στους τένοντες των μυών γύρω από την άρθρωση, στον επιχείλιο χόνδρο, στους αρθρικούς χόνδρους ή στους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση.

Οι κύριες ενδείξεις της αρθροσκόπησης του ώμου περιλαμβάνουν

 • την αποκατάσταση βλαβών του υπερακανθίου μυός (τενοντίτιδα του ώμου)
 • την αποκατάσταση της αστάθειας του ώμου (Καθ’έξιν εξάρθρημα του ώμου)
 • την αποκατάσταση βλαβών σε άλλους τένοντες ή συνδέσμους της άρθρωσης
 • Για την αφαίρεση οστεοφύτων από τα παρακείμενα οστά

Η αρθροσκοπική χειρουργική έχει σημαντικά πλεονεκτήματα.

 1. ακριβέστερη διάγνωση
 2. πολύ μικρότερο χειρουργικό τραύμα
 3. Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 4. Ταχύτερος χρόνος αποκατάστασης.
 5. Λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με τις «ανοικτές» επεμβάσεις.
 6. Μειωμένο κόστος νοσηλείας, ταχύτερο χρόνο επανόδου στην εργασία και σημαντικό οικονομικό όφελος.

Η Αρθροσκόπηση του ισχίου

Σε αυτή την επέμβαση, ένα αρθροσκόπιο εισάγεται στην άρθρωση του ισχίου μέσω μιας μικρής τομής, ενώ χειρουργικά εργαλεία εισάγονται μέσω άλλων τομών. Όπως συμβαίνει και με άλλους τύπους αρθροσκόπησης, ο χειρούργος βλέπει την άρθρωση και χειρίζεται τα εργαλεία χρησιμοποιώντας τις διευρυμένες εικόνες που παρέχονται από το αρθροσκόπιο.

Η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των επώδυνων συμπτωμάτων πολλών προβλημάτων που επηρεάζουν τον επιχείλιο χόνδρο της άρθρωσης, τον αρθρικό χόνδρο ή τους άλλους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση.

Η αρθροσκόπηση του ισχίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία:

 • Τραυματισμών του ισχίου
 • Κοτυλομηριαία προστριβή
 • Ελεύθερα σώματα στην άρθρωση
 • Φλεγμονή του αρθρικού υμένα
 • Λοίμωξη της άρθρωσης ισχίου

Η Αρθροσκόπηση του καρπού ή του αστραγάλου

Παρόλο που δεν είναι τόσο συνηθισμένες όσο κάποιοι άλλοι τύποι αρθροσκοπικής χειρουργικής, η αρθροσκόπηση του καρπού ή του αστραγάλου μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση από τη συμβατική χειρουργική επέμβαση για τραυματισμούς ή άλλες οδυνηρές συνθήκες στις αντίστοιχες αρθρώσεις.

Χρησιμοποιείται ευρέως για:

 • Διαγνωστική αρθροσκόπηση
 • Αποκατάσταση ρήξεων στους συνδέσμους
 • Αποκατάσταση της βλάβης των χόνδρινων επιφανειών
 • Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων

Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για αρθροσκόπηση

Εάν σκέφτεστε να κάνετε κάποια αρθροσκοπική επέμβαση, προγραμματίστε ένα ραντεβού στο Ιατρείο μας  για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αρθροσκοπήσεις και για να μάθετε αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης.

Να είστε καλά και θα τα λέμε συχνά.......

Ο Παρεμβατικός Υπέρηχος στην Ορθοπαιδική

Ο παρεμβατικός Υπέρηχος Ο παρεμβατικός υπέρηχος είναι μια άλλη χρήση των διαγνωστικών υπερήχων ίσως και η πιο σαγηνευτική τους θα μπορούσα να πω. Εκείνη της θεραπείας! Με τον παρεμβατικό υπέρηχο δίνεται η δυνατότητα στον Ιατρό

Διαβάστε περισσότερα »

Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης

Τι είναι η Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης; Χειρουργείο Σπονδυλικής Στήλης Είναι φυσικά η εξειδικευμένη χειρουργική σε ολόκληρη την σπονδυλική στήλη, δηλαδή από την βάση του κρανίου μέχρι τον κόκκυγγα. Η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης είναι

Διαβάστε περισσότερα »

Κυφοπλαστική

Κυφοπλαστική Η θεραπεία εκλογής για οστεοπωρωτικά καταγματα της σπονδυλικης στήλης Η κυφοπλαστική είναι πλέον η πιο διαδεδομένη τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Η τεχνική γίνεται με τον ασθενή

Διαβάστε περισσότερα »

Οι τραυματισμοί των Αθλητών

Οι τραυματισμοί κατά την διάρκεια της άθλησης είναι πιο συχνοί απ’ ότι ίσως νομίζουμε. Συμβαίνουν συχνά λόγω υπερβολικής, πολύ εντατικής, προπόνησης, που «οδηγεί» σε υπερκόπωση τους μυς. Η υπερκόπωση οδηγεί, με την σειρά της, σε

Διαβάστε περισσότερα »
Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn